Tentoonstelling Arent Wevers – Triptych

Van 27 juli t/m 24 augustus 2024 – is Triptych, een videokunstwerk van mediakunstenaar Arent Weevers, te bezichtigen in de Wester.

“Triptych is opgezet als een drieluik. In de context van onze westerse cultuur en geschiedenis verwijst het onvermijdelijk naar het christelijke retabel. Het retabel, dat op het altaar staat en waarvan de luiken op hoogtijdagen worden geopend, bevat meestal voorstellingen van het leven en lijden van Jezus, soms zelfs van zijn geboorte.
Bij Weevers zien we op elk luik, in korte loops, een kind, een baby nog. Het is naakt en kwetsbaar. Zijn ongecontroleerde bewegingen lijken onderworpen aan een hogere choreografie. Een gebaar van verdriet en verlatenheid wordt opeens een gebaar van zegening. Het tasten naar troost wordt een gebaar van overgave. De kinderlijke oogopslag vertoont wonderlijke gradaties van zien, van niet-zien en verinnerlijkt zien.
De drie luiken worden feilloos en indringend verbonden door de roerende zang van een jonge vrouw. Maar wat zingt ze? Is het een wiegelied of een treurzang? Er opent zich een wereld aan betekenissen.
Weevers heeft de beelden voor Triptych ontleend aan eerder werk, zoals Embrace Me (2012) en Ecce Homo (2015). In de nieuwe constellatie ontstaan er compleet nieuwe lichamelijke ervaringen en inzichten. Moeiteloos herkennen we onszelf – wie wij waren, wie wij zijn. Gekoesterd in het licht, gedragen door het duister. Onschuldig, teer en verlangend. Verschijnend en verdwijnend.”
(Dr. Joost de Wal)

Data: 27 juli t/m 24 augustus
Tijden: maandag t/m zaterdag 11.00-15.00 uur

De organisatie berust bij de Westerkerk (Kunstcommissie) en is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

Scroll naar boven